Jdi na obsah Jdi na menu

Radnická ODS dvacetiletá

Radnická ODS dvacetiletá. 26.6.1991 bylo založeno Místní sdružení (MS) ODS v Radnicích. Dnes je v Radnicích tato strana pravděpodobně jednou z nejaktivnějších a nejsilnějších politických stran ve městě. Co tomu vše předcházelo? 

Většinu ze zakládajícíh členů tvořili aktivní účastnici občanského fóra v Radnicích. Prvními dva členové radnické ODS podepsali přihlášku 11.6.1991, což předcházelo původně svolanému místnímu sněmu na 12.6.1991, který byl nakonec odložen o 14 dní později. Důvodem prý bylo, že do ODS má zájem vstoupit ještě mnoho dalších členů. Nakonec do radnické ODS vstoupili oddaní členové z OF a těch nově slibovaných bylo minimum. Na podruhé, dne 26.6. se již založení MS ODS Radnice podařilo, přítomno bylo deset členů. Zakládajících členů však bylo celkem 15, z toho 10 radnických občanů a 5 z okolních obcí. Prvním předsedou se nestal Karel Ferschmann ani Miroslav Jaroš, jak se původně uvažovalo s nejaktivnějšími členy radnického OF, ale zvolen byl Václav Valenta a s ním další 4 členové místní rady.

Za zmínku stojí dohoda tehdejších zakládajících členů o konání pravidelných schůzí vždy 1.čtvrtek v měsíci. Tato dohoda nebyla za celých 20 let porušena a dodnes se radnická ODS pravidelně každý 1.čtvrtek v měsíci schází na sněmech, kde členové vždy probírají a komentují politické události na různých úrovních (vládní, krajské, okresní a především na úrovni místní).

V době výročí se hovoří raději o úspěších. Co lze zařadit mezi úspěchy radnické ODS? Z pěti ukončených čtyřletých volební období měla ODS ve 4 svého starostu (p. Josef Melich 2x, p. Jaroslav Krchov a p. RNDr. Josef Pašek). Jaroslav Salivar byl v letech 1997 - 2000 přednostou okresního úřadu v Rokycanech a v letech 2006 - 2011 byl 1.náměstkem ministra vnitra. Miroslav Jaroš je od roku 2004 předsedou oblastního sdružení ODS Rokycany a v letech 2004-2008 byl krajským radním Plzeňského kraje pro oblast dopravy. Z uvedeného výčtu je vidět, že se naši členové dokázali a dokáží svoji prací významně prosadit na všech úrovních - komunální, okresní, krajské i celostátní. Za to jim patří poděkování od všech bývalých i stávajích členů ODS, kterých je téměř padesát za celou dobu trvání radnické ODS.

Z archivních materiálů sestavil Miroslav Jaroš
V Radnicích 26.6.2011