Jdi na obsah Jdi na menu

Nová okna policejní budovy ušetří energii, ale oko estéta nepotěší

Po schválení daru 300 tis. Kč v zastupitelstvu města určeného na výměnu oken v budově Policie v Radnicích jsem oslovil velitele obvodního oddělení s jediným cílem, připravit návrh oken tak, aby se architektonický vzhled budovy výrazně zlepšil. Navrhl jsem nové dělení oken s poutcem v horní třetině a dvěma křídly v dolní části. Tedy takové dělení, které vychází z místních způsobů dělení oken a budovu vhodně začlení k historickému jádru náměstí.

Co mi mrzí je přístup rady k návrhu na dělení oken a jeho zjednodušení s poukazováním, že se ušetří peníze. Okna však budeme vyměňovat někdy až za 20 nebo 30 let. Pokud by k tomuto problému přistupoval stejně i majitel nově budované kavárny na horní straně náměstí (viz článek Náměstí bude letos zase o něco krásnější), pak by ponechal stávající zánovní trojdílná okna, také by ušetřil.

Město si díky svému rozpočtu nemůže vyskakovat. Zatleskám a podpořím každý nápad zastupitelů ohledně úspor v činnosti města. V případě zjednodušení oken netleskám. Okna - to jsou totiž oči budovy. Dobře vzpomínám na mnohé protesty proti tvaru oken, které byly osazeny na dolní straně náměstí na krásném objektu nad "Inwestem". Protesty jsem chápal a plně s nimi souhlasil. Tehdy se majitel nikoho neptal a konal sám. Po této peripetii s okny si to uvědomil, na obnovu fasády si nechal zpracovat návrh a požádal o schválení stavební úřad. Co je platná krásná historická fasáda, když tvar oken stále nepříjemně píchá do očí. Těch domů se "zvláštním" dělením oken při jejich výměnách je v Radnicích více.

Rád bych, aby v odborných záležitostech města se rozhodovalo odborně prostřednictví zkušených odborníků. Úkolem radních není rozhodovat, jak má vypadat ten či onen dům, ale náklady na jeho investici, návratnost investice, kde sehnat na jeho opravu peníze a v neposlední řádě též dbát na vzhled a estetiku města. Všichni chceme město krásné, upravené, lákající návštěvníky.

Miroslav Jaroš, zastupitel města

PS: Omlouvám se čtenářům, neboť při doplňování článku 21.3. zkolaboval internet a článek místo uložení  skoro celý zmizel, zůstal pouze první odstavec, proto jsem článek musel znovu dopsat.  Děkuji za pochopení.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

stopsnob

(xxmen, 18. 3. 2011 12:22)

Gratuluji pane inženýre. S tou kompetentností jste to vystihl přesně.Škoda jen, že to vidí málo čtenářů.:(