Jdi na obsah Jdi na menu

Radnice mají svoji lípu republiky

Radnická lípa republiky

Vysazení Radnické lípy republiky

Svůj národní strom, lípu srdčitou, mají od stého výročí vzniku samostatného Československa také Radnice u Rokycan. Třímetrový strom se nachází v zahradě zdejšího Muzea Josefa Hyláka, nejstaršího muzea na Rokycansku. Za společné práce občanů Radnic, jež iniciovali vysazení, byla lípa zasazena v neděli 28. října 2018. U příležitosti výsadby symbolu demokratického státu byl radnickým občanům odhalen místní slavný rodák, o kterém do nynější doby Radnice nevěděly. Byl jím úředník Národní banky Československé, pan Rudolf Schmaus, jenž se významnou měrou podílel na vzniku prvních československých papírových platidel a založil tradici zelených stokorun.

Radnická lípa republiky

Kromě vysazení lípy srdčité, na níž se podíleli přítomní občané společně se zástupci vedení města přihozením zeminy k nové lípě, si mohla veřejnost prohlédnout expozici řemesel v muzeu a společně uctili položením květin památku padlých vojáků za první světové války na budově bývalé radnice, která byla zároveň rodným domem Rudolfa Schmause. Před samotnou výsadbou lípy seznámil zastupitel města Miroslav Jaroš přítomné s objevením radnického slavného rodáka, o němž do současnosti město nevědělo.

pa280036.jpg

„O Rudolfu Schmausovi jsem se dozvěděl zcela náhodou, a to při poslechu reportáže Českého rozhlasu o prvních československých papírových platidlech, kde byl Rudolf Schmaus zmíněn jako jeden z významných úředníků, jenž se podílel právě na vzniku těchto platidel, a v dané reportáži byla zmínka i o jeho rodišti – Radnicích u Plzně. Město Radnice je velmi hrdé na své zdejší slavné rodáky, věřím, že i o panu Schmausovi vznikne v radnickém muzeu expozice, jež přiblíží jeho úspěšnou kariéru bankovního úředníka, který byl pracovně v době první republiky i v New Yorku,“ přiblížil objevení rodáka Miroslav Jaroš.

Radnická lípa republiky

Rudolf Schmaus se narodil 14. prosince 1876 v Radnicích v domě č. p. 70. V létě 1900 zažil Rudolf Schmaus vrchol své kariéry, když nastoupil do pražské filiálky Rakousko-uherské banky. Odtud po vyhlášení Československa přešel do služeb Národní banky Československé. Brzy se v těchto institucích vypracoval na odborníka na tisk cenin a rozpoznávání jejich padělků a díky jeho posudkům bylo usvědčeno několik padělatelů.

Radnická lípa republiky

Schmaus byl jako uznávaný odborník na ceninový tisk pověřen spoluprací na technické přípravě tehdy vznikajících prvních československých papírových platidel. Následně byl i jedním z úředníků pověřeným dozorem při jejich tisku, a to dozorem v tiskárně American Bank Note Company v New Yorku, která tiskla první československé tisícikoruny.

pa280061.jpg

Ještě před Schmausovým odjezdem do New Yorku se však již začaly připravovat některé hodnoty státovek II. emise. Schmaus při procházce Prahou našel fotografii Hradčan, jako symbol české státnosti ji navrhl na novou stokorunu. Schmaus poté údajně schválil rytiny bankovky a určil barvu stokoruny, lidově zvané Hradčany nebo Zelená. Rudolf Schmaus zemřel 24. prosince 1966 ve věku 90 let.

Radnická lípa republiky