Jdi na obsah Jdi na menu

Radnice se konečně dočkají! Chystá se napojení severního Rokycanska

Mnoho let připravené napojení severního Rokycanska na dálnici D5 se přiblížilo startovní linii. Stavební povolení je vydané a Plzeňský kraj má nyní připravené velké silniční stavby, které by měly být jako jedny z posledních podpořeny evropskými fondy. Největší takovou stavbou je právě napojení severního Rokycanska na dálniční síť u Rokycan. Silnice bude měřit necelých šest kilometrů.

Projekt napojení severního Rokycanska připravila Rada Plzeňského kraje ve volebním období 2004 až 2008 v čele s hejtmanem Petrem Zimmermannem a především radním pro oblast dopravy radnickým občanem Miroslavem Jarošem.

"Snahou  vedení města Radnic v období 1998-2002 a v roce 1999 i nově ustanoveného Mikroregionu Radnicko bylo přiblížit severní Rokycansko k dálnici co nejpřímějším napojením mimo obce na sjezd D5 v Rokycanech. Důvod byl jasný, přilákat podnikatelské subjekty do průmyslových zón Břas a Radnic. A tak zajistit práci pro občany doma, a také přitáhnout návštěvníky do našeho krásného koutu. Cesta byla dlouhá, náročná  a ne vždy se dostavil úspěch. Nyní jsme konečně před samotným startem velkého a zcela zásadního projektu pro Radnice a náš mikroregion,“ uvedl Miroslav Jaroš.

Trasa napojení je zřejmá z přiložené situace. Jedná se o realizaci 1.etapy napojení severního Rokycanska, respektive nová trasa silnice se napojí těsně pod Březinou s vyústěním na sjezdu z D5 v Rokycanech a současně mine obce Litohlavy a Osek. Také se se zlepší dopravní napojení obce Vitinky.

V další etapě by nová silnice měla minout Březinu a Bezděkov a napojit na ni přímo dolní Stupno. 3.etapa by pak pokračovala mezi Břasy a Radnicemi a napojila by se na křižovatku u Němčovic. 

Po nárůstu cen stavebních materiálů a prací je odhad ceny napojení severního Rokycanska až kolem 700 milionů korun. Má stavební povolení, teď je třeba upravit zadávací realizační dokumentace, připravit soutěž a požádat o dotace z evropského programu IROP.

Text: Adriana Jarošová

https://www.plzen.cz/plzensky-kraj-ma-pripravene-posledni-velke-silnice-na-nez-muze-zadat-o-dotace-eu

D1_Situace_D5_Březina.jpg