Jdi na obsah Jdi na menu

Realizace připojení sverního Rokycanska na dálnici se přiblížila

13. 6. 2018

Přetiskujeme zprávu ČTK:

Plzeň 12. června (ČTK) - Plzeňský kraj schválil vyvlastnění posledních pozemků, které mu chybí pro zahájení stavebních prací na silničním napojení severního Rokycanska na dálnici D5. Hejtmanství během roku vykoupilo už 90 procent potřebných pozemků pro stavbu asi pětikilometrové silnice. S majiteli posledních pozemků se ale nedohodlo. Kraj na projekt spěchá. Počítá totiž s tím, že na silnici získá evropské dotace z programu IROP. Program je ale časově omezený a stavba musí být hotová do roku 2023, řekla ČTK ekonomická náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS).
"Jedná se o stavbu potřebnou, uleví se obcím poblíž dálnice, nebude se projíždět přes ně, ale udělá se samostatné napojení. Týká se to katastrů Litohlavy a Osek," řekla Krejsová. Zastupitelé schválili proces vyvlastnění podle zákona, podle Krejsové je to vlastně nucený výkup pro veřejně prospěšnou stavbu za cenu v místě a čase obvyklou. "Máme vykoupeny pozemky za 40 milionů, zbývají poslední pozemky za 2,5 milionu korun," řekla.
Kraj se už dohodl se stovkami vlastníků, zbývají majitelé posledních čtyř listů vlastnictví. I když kraj schválil vyvlastnění, měli by podle Krejsové dostat stejnou cenu, jakou kraj zaplatil ostatním majitelům pozemků a jakou nabízel i těmto vlastníkům. Původně zemědělské pozemky měly nižší hodnotu, jejich cena stoupla změnou územního plánu s předpokladem stavby silnice.
"My jsme měli ocenění, že celé to napojení je průměrná cena 220 korun za metr čtvereční," uvedla Krejsová. Aby výkupy kraj co nejvíc urychlil, nabídl majitelům pozemků cenu 260 korun za metr čtvereční, pokud prodají hned. Skoupením velkého množství pozemků tak kraj sám vytvořil vyšší cenu v místě a čase obvyklou.
Silnice povede kolem Oseku a Litohlav, hlavní část bude mít 5,1 kilometru, k tomu budou sjezdy v celkové délce do jednoho kilometru, uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (Starostové a patriot). Celkové náklady, včetně výkupu pozemků, se odhadují na 350 milionů korun. "Napojení severního Rokycanska odlehčí Rokycanům. Dnes všichni od dálnice projíždějí městem a to je každý den odpoledne ucpané," řekl. Kraj chce podat asi v říjnu žádost o dotaci z IROP. Má šanci až na devadesátiprocentní podporu. Hejtmanství má už dokumentaci pro územní rozhodnutí i vybraného zpracovatele pro projektovou dokumentaci.
Není to poprvé, co kraj rozhodl o vyvlastnění pozemků pro silniční stavbu. Před několika lety vyvlastňoval pozemek pro obchvat Hrádku u Rokycan. Majitel nakonec dostal při vyvlastnění nižší částku, než mu kraj původně nabízel.
Lada Pešková kš

To je výsledek dlouholeté a systematické práce našich členů v zastupitelstvu města Radnic a Plzeňského kraje