Jdi na obsah Jdi na menu

Před 10 lety byl v Radnicích otevřen Dům s pečovatelskou službou 1

11. 1. 2011

Před 10 lety, přesně 20.1.2001, byl v Radnicích slavnostně otevřen Dům s pečovatelskou službou čp. 242 na dolní straně náměstí. Chceme Vám toto výročí připomenout, ukázat fotky zachycené ze stejného místa před a po rekonstrukci. Asi si na tu hrůzu vzpomene málokdo, možná bývalí nájemníci a návštěvníci.

Jako aktivní účastník celého procesu přípravy a výstavby se chci s Vámi podělit o události, které provázely vznik a průběh tohoto projektu. V roce 1991 vznikl na ministerstvu dotační titul na podporu bytů v pečovatelských domech. Jeden  z prvních domů v ČR byl realizován ve Zbiroze rekonstrukcí bývalé radnice. Byl jsem vedoucí projektového týmu, který tenkráte uspěl v jedné z prvních soutěžích na projekt. Od té doby jsem nosil v hlavě projekt radnické DPS v objektu, ve kterém se dnes nachází. Naše úsilí vyvrcholilo v komunálních volbách 1998, kdy ODS obsadila 10 míst v zastupitelstvu města. Mnoho našich kandidátů se dostalo do zastupitelstva poprvé, ale jejich zkušenosti plně nahradily jejich zastupitelské nováčkovství. Jednobarevná rada v čele se starostou města  Jaroslavem Krchovem neměla čas se řádně rozkoukat a měsíc po svém zvolení 21.12. schvalovala žádost  o dotaci na byty v DPS s termínem odevzdání do konce roku 1998. Bylo to za předpokladu a slibu zastupitele Miroslava Jaroše, že stihne nakreslit mezi vánocemi a nový rokem studii na dům, od kterého nebyla skoro žádná dokumentace. Tak pro splnění svého snu jsem  mezi svátky pracoval  od rána do večera, chodil na stavbu zaměřovat konstrukce, psal zprávy a žádosti. Těsně před uplynutím roku 1998 bylo vše dle požadavků dotace podáno na tehdejší Okresní úřad v Rokycanech. Po výborném stanovisku úřadu byla žádost postoupena ministerstvu a následně po kladném vyhodnocení vybrána k realizaci.

Dosud vše bylo docela snadné. Nastal okamžik pravdy nového vedení města. Právě byla dokončena základní škola, největší investice v dějinách města, a byla tu další stavba za téměř 20 mil. Kč. Kde na to vzít finance? Dotace činila 14,7 mil. Kč. Začalo probíhat jednání o prodeji akcií ČEZ a plynáren. Obce a města se společně dohodly a získaly zajímavý výnos, který činil pro naše město cca 8 mil. Kč. Tak byla realizace stavby finačně zachráněna a zajištěna. Ale tak snadné a jednoduché to zase nebylo.

V první polovině roku 1999 byl zpracován projekt stavby a následně veřejná soutěž na zhotovitele, kterým se stala společnost S+H Rokycany. Na podzim byly zahájeny stavební práce v domě, kde ještě bydleli nájemníci a v obou obchodech se prodávalo. Zatím se bourala stodola a chlévy směrem do zahrady, které již stejně hrozily zřícením. V té době se řešilo nerudovské kam  s nájemníky. Nápad starosty Jaroslava Krchova na rekonstrukci dědické školy byl skvělý. A opět jsme řešili projekt na 4 BJ, žádost o dotaci na byty, realizaci stavby včetně jejího financování. Náklad stavby byl cca 1,8 mil. Kč, dotace byla 880 tis. Kč, zbytek pak z rozpočtu města. Stavbu realizovala opět firma S+H Rokycany, která musela přerušit rekonstrukci DPS.

V březnu 2000 se mohlo pokračovat v přerušené stavbě. Podle plánu byla rekonstrukce dokončena v prosinci 2000. Po novém roce byla úspěšně zkolaudována a 20.1.2001 slavnostně otevřena. Od ledna 2001 začly fungovat kraje. První akcí, kterou v kraji navštívili tehdy nově zvolení funkcionáři kraje, byla právě naše DPS. Pro zajímavost jmenujme MVDr. Václava Červeného, 1.náměstka hejtmana, Mgr. Olgu Kalčíkovou, radní pro kulturu a památky a Ing. Vladislava Vilímce, náměstka pro ekonomiku a finance, který nám nedávno ještě pomohl se zajištěním 8,5 mil. Kč ze státního rozpočtu na městskou polikliniku. Tímto aktem zůstaly Radnice nesmazatelně zapsány v hlavách předních představitelů kraje, kteří na svým místech byli celkem 8 let a městu vždy nezištně pomáhali.

DPS má celkem 21 bytů (6x 1+1, 15x garsoniéra), společenskou místnost nedávno vybavenou kuchyňskou linkou a zádveřím, je zde výjezdové místo Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. V přízemí fungují dva obchody, i když cukrárna někdy s přestávkami. Na fotkách můžete vidět pohledy před a po realizaci a dále vidíte část zastupitelů, kteří měli možnost sledovat pravidelně průběh stavby. Před realizací se ozývaly hlasy, že město bude na objekt a jeho provoz doplácet. Opak je pravdou. Objekt městu vrací vložené finanční prostředky a to díky nájmu bytů i nebytových prostor. Pokud bychom nezískali na objekt dotaci, asi by v centru města dělal dodnes ostudu. Myslím, že se podařilo získat smysluplné využití celého areálu v centru dolní strany náměstí. Do města se přistěhovali i senioři z okolí, neboť právě v roce 1999 nově založený Mikroregion Radnicko, jehož první předsedou se stal tehdy radnický radní RNDr. Josef Pašek, tento projekt podporoval a město nabídlo členským obcím třetinu kapacity na obsazení bytů.

Na závěr ještě jedna nezanedbatelná zajímavost. Otevřením DPS se zlomila křivka poklesu trvale žijících obyvatel v Radnicích a od té doby začala stoupat, tehdy z počtu cca 1690 na současných cca 1760. Přitom strategický dokument rozvoje mikroregionu z roku 1999 na základě demografických křivek uvažoval v Radnicích v roce 2006 s počtem obyvatel kolem 1635.  Na základě počtu obyvatel jsou rozdělovány sdílené daně městům a obcím. Za rok 2009 to na radnického občana činilo cca 9 tis. Kč. Zvýší-li se například počet obyvatel města o 100, pak se příjmy města v současné době zvýší o téměř milion korun. Tak tedy mladí tužte se, ať se rozpočet města zvyšuje. Jednu jistotu na důchod máte, možné bydlení v DPS, město má dvě s 32 byty.

Miroslav Jaroš

   

 

 

Náhledy fotografií ze složky DPS Radnice

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář