Jdi na obsah Jdi na menu

Regionova na trati Radnice - Chrást již v roce 2012

Regionova na trati Radnice - Chrást již v roce 2012. Uvedenou informaci obdrželi členové komise pro dopravní obslužnost Plzeňského kraje od zástupce ČD na svém jednání 6.2.2012.  Jedná se o dnes již známé vlaky, o kterých se více dozvíte přímo na www.regionovy.cz. Dosud jsou dodávány vlaky bez automatu na nákup jízdenek. Na naši trať by již mohla přijít regionova, kde tento automat bude. Regionova je vlak, kde je pevně spojená souprava motoru, tzv. 810 a vlečného vozu 010, která jezdí na naší trati ráno a odpoledne. Odpadne zdržení při připojování a odpojování vlečného vozu. Ale na naší trati mimo ranní a odpolední špičku by plně postačoval motor 810, který většinově jezdil poloprázdný. Po nasazení regionovy  budou zejména večerní a víkendové spoje ještě více  prázdnější  než je dosud u zmiňovaného motoru.

Jedinou příležitostí jak zvýšit počty nástupů a výstupů je zahájení prací na zkrácení trati přes Břasy (viz článek Zrychlení železnice Chrást - Radnice), kde je desetinásobně vyšší potenciál než u stanice Bezděkov. Navíc by břasské děti měly možnost častějšího spojení se svojí školou ve Stupně při účasti na různých kroužcích při škole včetně sportovních aktivit. Náklady na cestování by se daly vyřešit vhodným typem školní jízdenky. 

Při současném řešení problémů s nedostatkem finančních prostředků se lze obávat, že regionova může na trati Radnice - Chrást jezdit krátkou dobu. Tento problém by neměl být podceněn ze strany obcí severního Rokycanska, které zastupuje mikroregion Radnicko. Ten po svém založení dosáhl významného úspěchu při prosazení napojení severního Rokycanska na dálnici D5. V nejbližší době se chystá realizace prý 1.etapy z dálnice na propojku Osek - Litohlavy. Celá anabáze trvala přes 10 let. Je tedy nejvyšší čas začít bojovat o zachování železnice a nebo, pokud se obce dohodnou, že ji nepotřebují, pak postačuje nic nečinit. 

Miroslav Jaroš

zastupitel Plzeňského kraje,  člen komise pro dopravní obslužnost  

regionova_pohled_1.jpg 

 

 

 

 

 

regionova-pohled_2.jpg

 

 

 

 

 

 

regionova_interier_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

regionova_interier_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

regionova_interier_3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

regionova_interier_4.jpg