Jdi na obsah Jdi na menu

Proč chceme kulturní dům zpět na zámek?

17. 9. 2018

Od roku 1992 je kulturní dům "U hvězdy", jak pamětníci říkávají, uzavřen. Tento kdysi krásný barokní zámek má svoji zajímavou historii. Pro kulturní účely, zejména hraní divadla, se zámek využíval již od 70-tých let 19.st., což je téměř 150 let. Poslední 26 let je však prázdný a samozřejmě chátrá.

zamek_rad.jpg

Pohled na zámek po rekonstrukci

Dlouhodobě prosazujeme opravu zámku zpět na kulturní nebo spolkový dům. Část okolních obcí disponuje kvalitnějším zařízením, než je náš současný kulturní dům "U Růže".  Radnice, jako centrum severního Rokycanska, musí mít i vhodné kulturní zařízení co do kvality, tak i velikosti.

Do objektu chceme vrátit zpět bývalý rušný život jako před rokem 1992. Zpracovali jsme si předběžnou studii na tzv. Spolkový dům, kterou nabízíme ke shlédnutí v příloze. Zámku chceme vrátit původní barokní ráz. V přízemí by pak vznikl prostorný vstup, foyer s možností pořádání výstav, šatna, WC a vstup s výtahem do 2.NP. V části, kde jsou zachovány jediné stropní klenby, bude krásná obřadní místnost. V druhém křídle vznikne zámecká restaurace s potřebným zázemím. Pod zámkem se nacházejí rozlehlé sklepy.

Ve 2.podlaží je navržen velký sál se stahovacím hledištěm, velké jeviště, kabina osvětlovače a zvukaře. Zázemí herců a učinkujících by pak vzniklo v místech, kde byly dříve byty. Mezi zámkem a stávající stodolou, ze které by vzniklo paleomuzeum, bychom viděli dostavbu. Zde by v suterénu mohla být kotelna, sklad kulis, dílna na údržbu areálu, v přízemí pak klubovny a kancelář pro správce a ve 2.patře malý sál propojený respiriem s velkým sálem.

Víceúčelový velký sál bude sloužit pro koncerty, divadla, kino, plesy, taneční, školní akademie, výstavy apod.

Současný dvůr navrhujeme přetvořit na zámecký park.

Měli jsme v minulosti mnoho "bláznivých", možná až nerealistických nápadů, přesto jsme je dokázali realizovat. Vzpomeňme např. na synagogu, novou školu, oba domy pro seniory, mateřskou školku, zdravotní středisko.

Někdo by rád viděl nové náměstí. My říkáme, počkejme nyní s náměstím a raději opravme starou školu na byty, zámek na kulturní dům, městský úřad, dům U růže na dům dětí a mládeže. Co nám bude platné nové náměstí, když uvedené objekty ponecháme bez opravy.

Vážení spoluobčané, rozhodněte ve volbách, co je pro město důležitější.

Spolkovy dum Radnice.pdf